Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο τους. Προσφέρει έναν πλούτο διαφορετικών εμπειριών στους επισκέπτες, συνδυάζοντας παραδοσιακά στοιχεία με σύγχρονες ανέσεις, ήσυχες αποδράσεις και ζωηρή νυχτερινή ζωή, μαγευτικές παραλίες και εκπληκτικό φαγητό. Εδώ θα βρεις πληροφορίες για τις διακοπές στη Νάξο, τις δραστηριότητες, τα αξιοθέατα και τα δρομολόγια πλοίων για το νησί. Κλείσε ακτοπλοϊκά για Νάξο online στο Ferryhopper με μόνο 4 κλικ!
Διακοπές στη Νάξο
Η Νάξος είναι ένας προορισμός που ενδείκνυται για όσους θέλουν να συνδυάσουν ξεκούραστες διακοπές με πολλές δραστηριότητες και βραδινή διασκέδαση. Χάρη στη μακρά ιστορία και τη γεωμορφολογία του νησιού, η Νάξος προσφέρει αναρίθμητες επιλογές στους επισκέπτες: πανέμορφα γραφικά ορεινά χωριά, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και αρχαιολογικά μνημεία, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα!
Η Χώρα της Νάξου με τη φημισμένη «Πορτάρα», το Ενετικό κάστρο και τα μοναδικής ομορφιάς αρχοντικά της, αποτελεί ιδανική αφετηρία για τις περιπλανήσεις σου. Ιδιαίτερο γεγονός είναι το «Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου» που λαμβάνει χώρα το Σεπτέμβρη και όπου μπορείς να δοκιμάσεις το ξακουστό αξιώτικο προϊόν μαγειρεμένο με κάθε λογής τρόπο!
Παραλίες στη Ναξο
Η Νάξος έχει πολλές παραλίες χάρη στη μεγάλη ακτογραμμή της. Οργανωμένες με ομπρέλες ή πιο απόμερες και ερημικές, με ήρεμη θάλασσα ή με κύμα για θαλάσσια σπορ, το νησί διαθέτει πανέμορφες παραλίες για όλα τα γούστα! Το Ferryhopper προτείνει τις εξής:
- Άγιος Γεώργιος: Η πιο κοντινή παραλία στη Χώρα (λίγα λεπτά περπάτημα). Είναι οργανωμένη και έχει πλατιά αμμουδιά και ρηχά νερά.
- Άγιος Προκόπιος: Oργανωμένη παραλία με λευκή άμμο και κρυστάλλινα νερά. Βρίσκεται πολύ κοντά στη Χώρα (περίπου 5 χλμ.) και είναι εύκολα προσβάσιμη με το ΚΤΕΛ του νησιού. Εδώ μπορείς να κάνεις καταδύσεις και άλλα θαλάσσια σπορ, αλλά και να φας στις ταβέρνες του ομώνυμου χωριού.
- Αγία Άννα: Βρίσκεται αμέσως μετά την παραλία του Αγίου Προκοπίου. Έχει ψιλή άμμο, ομπρέλες και κέδρους που προσφέρουν σκιά.
- Πλάκα: Συνέχεια της Αγίας Άννας, η παραλία διαθέτει λευκή ψιλή άμμο και μεγάλους αμμόλοφους που συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό. Έχει ομπρέλες και ταβέρνες.
- Μικρή Βίγλα: Πρόκειται για 2 παραλίες που χωρίζονται από έναν βράχο, την Παρθένο και το Λιμανάκι. Η πρώτη ενδείκνυται για windsurfing και kitesurfing λόγω των έντονων ανέμων, ενώ στη δεύτερη μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο και την ηλιοθεραπεία σου χωρίς αέρα.
- Καστράκι: Μεγάλη και ήσυχη παραλία με λευκή άμμο, ιδανική για χαλάρωση και περπάτημα.
- Αλυκό: Σχετικά μικρή και απόμερη παραλία με λευκή άμμο και καταγάλανα νερά, εύκολα προσβάσιμη με όχημα. Παρόλο που η ίδια η παραλία δεν έχει σκιά, ακριβώς από πάνω υπάρχει κεδρόδασος.
- Αγιασσός: Ήσυχη και αμμώδης με καταγάλανα ρηχά νερα, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού.
- Πάνορμος: Μικρός όρμος στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού. Η παραλία είναι απάνεμη με τιρκουάζ νερά και λευκή άμμο.

Δραστηριότητες και αξιοθέατα στη Νάξο
Η Νάξος προσφέρει μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων και πολλές επιλογές για διασκέδαση: από επισκέψεις σε μνημεία και αξιοθέατα μέχρι θαλάσσια σπορ, πεζοπορικές διαδρομές και υπέροχες βραδιές στα μπαρ του νησιού. Οι προτάσεις του Ferryhopper:
- Επίσκεψη στη φημισμένη «Πορτάρα», την τεράστια μαρμάρινη πύλη του ναού του Απόλλωνα που χρονολογείται στον 6ο αι. π.Χ.
- Βόλτα στα γραφικά καλντερίμια της Χώρας. Το Ενετικό κάστρο, η μεσαιωνική αρχιτεκτονική, τα αρχοντικά των παλιών ευγενών και τα λιθόστρωτα δρομάκια θα σε ταξιδέψουν σε άλλες εποχές.
- Βραδινές εξορμήσεις στα πολυάριθμα μπαρ και κλαμπ της Χώρας.
- Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου. Γνώρισε την ιστορία του νησιού μέσα από τα ευρήματα του μουσείου που χρονολογούνται από τη νεολιθική μέχρι τη βυζαντινή εποχή.
- Ενετικό Μουσείο Νάξου. Έπιπλα, όπλα, φορεσιές και χρηστικά αντικείμενα δίνουν μια ιδέα για τη ζωή στο «Δουκάτο του Αιγαίου» τον καιρό της Ενετοκρατίας.
- Επίσκεψη στον Ναό του Σαγκρίου που χρονολογείται στον 6ο αι. π.Χ. και αποτελεί πρόδρομο της κλασικής αττικής αρχιτεκτονικής και του Παρθενώνα.
- Θαλάσσια σπορ. Οι μεγάλες παραλίες κάνουν τη Νάξο ιδανική για κανό, καγιάκ, jet ski και άλλα θαλάσσια σπορ. Στο νησί υπάρχουν, επίσης, κέντρα για windsurfing, kitesurfing και καταδύσεις.
- Πεζοπορία. Ανακάλυψε τα κρυμμένα μυστικά της Νάξου περπατώντας στα πολυάριθμα σηματοδοτημένα μονοπάτια του νησιού.
Χωριά στη Νάξο
Σε αντίθεση με άλλα νησιά του Αιγαίου, η Νάξος διαθέτει ψηλά βουνά και τα ορεινά χωριά της φημίζονται για την ομορφιά και την αρχιτεκτονική τους. Αξίζει να επισκεφτείς:
- Απείρανθος: Γραφικός παραδοσιακός πετρόχτιστος οικισμός, γνωστός και ως «το μαρμάρινο χωριό». Τα στενά καλντερίμια και η ενετική αρχιτεκτονική θα σε γοητεύσουν, ενώ στο Λαογραφικό Μουσείο Απειράνθου μπορείς να γνωρίσεις την καθημερινότητα της ζωής στο χωριό πριν από 100 χρόνια. Η Απείρανθος είναι, επίσης, ο τόπος καταγωγής του Μανώλη Γλέζου και έχει τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη των Κυκλάδων, αλλά και το πιο νόστιμο γλυκό του κουταλιού (σε όλες τις γεύσεις).
- Χαλκί: Μικρό χωριό με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και εξαιρετικό φαγητό. Η παραδοσιακή τέχνη του αργαλειού διατηρείται ακόμα και μπορείς να βρεις υπέροχα υφαντά στα μαγαζιά του οικισμού.
- Φιλώτι: Το μεγαλύτερο χωριό του νησιού, βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Ζας. Κάνε μια βόλτα στα πλακόστρωτα δαιδαλώδη σοκάκια και μη χάσεις το πανηγύρι τον Δεκαπενταύγουστο.
- Κόρωνος: Το γραφικό χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 500-600 μ. Πλακόστρωτα σοκάκια, καμάρες, παραδοσιακά σπίτια και μικρές πλατεΐτσες συνθέτουν το υπέροχο σκηνικό.
- Απόλλωνας: Γραφικό παραθαλάσσιο ψαροχώρι. Στο αρχαίο λατομείο κοντά στον οικισμό μπορείς να δεις τον εντυπωσιακό «κούρο του Απόλλωνα», ένα μισοτελειωμένο άγαλμα με περίπου 11 μέτρα ύψος!

Τοπικά προϊόντα και φαγητό στη Νάξο
Η Νάξος είναι ένας πραγματικά ευλογημένος τόπος, με πλούσια γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή και εξαιρετικά παραδοσιακά πιάτα. Το Ferryhopper προτείνει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε:
- Λικέρ κίτρο
- Ζαμπόνι
- Γραβιέρα Νάξου
- Το κεφαλοτύρι «αρσενικό»
- Πατάτες φυσικά!
- Τα τοπικά πιάτα «καλόγερος» και «ροστό»
Χρήσιμες πληροφορίες και τηλέφωνα για τη Νάξο
Η Χώρα της Νάξου, που είναι και το λιμάνι του νησιού, διαθέτει όλες τις ανέσεις μιας σύγχρονης πόλης: supermarket, τράπεζες, ΑΤΜ, φαρμακεία, ταχυδρομείο, κέντρο υγείας και πολυάριθμα μαγαζιά για ό,τι χρειαστείς. Άφθονα ξενοδοχεία και δωμάτια για τη διαμονή σου προσφέρονται όχι μόνο στη Χώρα, αλλά και σε άλλα χωριά του νησιού. Υπάρχουν, επίσης, και κάποια οργανωμένα κάμπινγκ σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι.
Η Νάξος έχει ΚΤΕΛ που εκτελεί πολλά καθημερινά δρομολόγια προς κοντινούς και πιο μακρινούς οικισμούς καθώς και προς τις παραλίες του νησιού. Αν και υπάρχουν ταξί, οι τιμές τους μπορεί να είναι κάπως τσουχτερές. Λόγω των μεγάλων αποστάσεων, προτείνουμε να φέρεις το όχημά σου στο πλοίο ή να νοικιάσεις εκεί. Βενζινάδικα θα βρεις στη Χώρα και γύρω από αυτή, αλλά και σε κάποιους βασικούς δρόμους του νησιού. Η Νάξος διαθέτει και αεροδρόμιο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ. από το λιμάνι. Η πρόσβαση γίνεται είτε με ταξί είτε με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, που το καλοκαίρι αναχωρούν κάθε 30 λεπτά.
Παραθέτουμε κάποια χρήσιμα τηλέφωνα για τη Νάξο:
- Δήμος Νάξου: 22853 60100
- ΚΕΠ Χώρας Νάξου: 22850 24303, 22853 60401
- Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου: 22853 60500
- Λιμεναρχείο Νάξου: 22850 22300
- Αστυνομικό Τμήμα Νάξου: 22850 22100
- Αεροδρόμιο Νάξου «Απόλλων»: 22850 23969
- ΚΤΕΛ Νάξου: 22850 22291
- Ταξί: 22850 24331, 22444

Δρομολόγια πλοίων και ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Νάξο
Η Νάξος συνδέεται με την Αθήνα με τακτικά δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά και της Ραφήνας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το καλοκαίρι υπάρχουν περίπου 4 καθημερινές αναχωρήσεις πλοίων από τον Πειραιά και 4 από τη Ραφήνα. Κατά τους χειμερινούς μήνες η συχνότητα μειώνεται, με τουλάχιστον 1 δρομολόγιο τη μέρα από τον Πειραιά. Η διάρκεια του ταξιδιού Πειραιάς – Νάξος κυμαίνεται από περίπου 3 έως 6 ώρες, ενώ το δρομολόγιο Ραφήνα – Νάξος διαρκεί από περίπου 3 έως 7 ώρες, ανάλογα με το πλοίο.
Στο Ferryhopper μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από Πειραιά και Ραφήνα για Νάξο και να συγκρίνεις εύκολα και γρήγορα τις ώρες αναχώρησης, τις τιμές των εισιτηρίων και τις εταιρείες που εκτελούν το δρομολόγιο.
Ακτοπλοϊκές συνδέσεις από Νάξο
Λόγω της θέσης της στο κέντρο των Κυκλάδων, η Νάξος αποτελεί ιδανική επιλογή για island hopping στις μικρές Κυκλάδες και σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς του Αιγαίου, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Από τη Νάξο μπορείς να ταξιδέψεις και στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Δρομολόγια πλοίων συνδέουν την Νάξο με τα εξής λιμάνια:
- Μύκονος
- Σαντορίνη
- Πάρος
- Τήνος
- Αμοργός
- Κουφονήσια
- Ηρακλειά
- Σχοινούσα
- Δονούσα
- Κρήτη (Ηράκλειο, Ρέθυμνο)
- Ικαρία
- Σάμος
- Χίος
- Λέσβος
- Ρόδος
- Κως
- Κάρπαθος
- Κάλυμνος
- Νίσυρος
- Σύμη
- Τήλος
- Λέρος
- Πάτμος
Tip: Εκτός από το πλοίο της γραμμής, δρομολόγια από τη Νάξο για τις Μικρές Κυκλάδες εκτελούνται και από το θρυλικό «Εξπρές Σκοπελίτης», το οποίο διασχίζει τη θάλασσα του Αιγαίου εδώ και πάνω από 30 χρόνια! Ο «Σκοπελίτης» προσφέρει μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη!
Αν έχεις μπερδευτεί με όλους τους προορισμούς που μπορείς να επισκεφτείς από τη Νάξο, μην ανησυχείς! Στον χάρτη δρομολογίων του Ferryhopper θα βρεις όλες τις διαθέσιμες ακτοπλοϊκές συνδέσεις, ώστε να οργανώσεις χωρίς δυσκολία το ταξίδι σου με το πλοίο από νησί σε νησί!

Πού να κλείσω ακτοπλοϊκά για Νάξο;
Βιάζεσαι να βρεθείς στις χρυσαφένιες παραλίες της Νάξου; Στο Ferryhopper μπορείς να συγκρίνεις τις τιμές για όλα τα δρομολόγια πλοίων και να κλείσεις οικονομικά ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Νάξο χωρίς καμία επιπλέον χρέωση! Στη σελίδα μας θα βρεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για το νησί και τις διακοπές εκεί, για τα λιμάνια αναχώρησης και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, αλλά και για όλες τις εκπτώσεις και προσφορές.
- Η Νάξος έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο λεωφορείων που μπορούν να σε μεταφέρουν στα περισσότερα χωριά και παραλίες!
- Περισσότερες ταξιδιωτικές πληροφορίες για τη Νάξο μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
Δεν είναι μόνο η Νάξος που αξίζει να επισκεφθείτε, δεν είναι μόνο οι φανταστικές παραλίες που θα συναντήσετε και τα γραφικά χωριά με τα ντόπια προϊόντα, ούτε η Μεσαιωνική αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με την Κυκλαδίτικη και τα αρχαιολογικά ευρήματα! Μέσα σε όλα τα όμορφα πράγματα που θα συναντήσετε στη Νάξο, περιλαμβάνονται και οι Μικρές Κυκλάδες!
Τι είναι οι μικρές Κυκλάδες; είναι άλλα 4 μικρά νησάκια γύρω από τη Νάξο, με ξεχωριστή ομορφιά και πρόσβαση από την όμορφη Νάξο! Τα νησάκια αυτά είναι ήδη γνωστά για τις πανέμορφες παραλίες και την ήρεμη ατμόσφαιρα: Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα και Κουφονήσια. Φυσικά με καραβάκια να ξεκινούν σε καθημερινή βάση από τη Νάξο, μπορείτε να κάνετε μονοήμερες εκδρομές στις παραλίες των νησιών ή ακόμα να συνδυάσετε τη Νάξο με κάποιες μέρες ακόμα σε ένα πιο απομονωμένο και ήρεμο νησί όπως είναι τα Κουφονήσια, η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Ηρακλειά!
Απέραντες παραλίες, πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά και ησυχία και ξεκούραση είναι κάποια από τα πράγματα που προσφέρουν τα 4 μικρά νησιά που περιστοιχίζουν την Νάξο, ενώ το παραδοσιακό και καλό φαΐ είναι ένας ακόμα λόγος που θα λατρέψετε τα νησιά! Οι λάτρεις των εναλλακτικών σπορ και της φύσης θα βρουν διέξοδο σε πολλές πεζοπορίες, περιπέτειες και ανακαλύψεις παραλιών που φαντάζουν ανεξερεύνητες!
Τα δρομολόγια είναι σταθερά το χειμώνα από Νάξο για μικρές Κυκλάδες ενώ το καλοκαίρι προστίθενται επιπλέον δρομολόγια και φυσικά με μικρά καραβάκια για την άμεση επικοινωνία μεταξύ των Μικρών Κυκλάδων!
Δονούσα: Ήρεμα και απλά

Πρόκειται για το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων, ανήκει στο σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων και βρίσκεται βορειοανατολικά της Νάξου. Έχει έκταση 13 τ.χ. και, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, έχει περίπου 160 μόνιμους κατοίκους. Πρόκειται για ένα πανέμορφο νησάκι, γνήσιας κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής με μαγευτικές αμμουδερές παραλίες, κρυστάλλινα νερά και φυσικά τοπία σπάνιας ομορφιάς.
Highlights:
* Στη Δονούσα υπάρχουν δύο σπηλιές ξεχωριστής ομορφιάς, τις οποίες μπορείτε να προσεγγίσετε μόνο με εκδρομικό καΐκι: η Σπηλιά του Τοίχου, με τους σταλαχτίτες στα βορειοδυτικά του νησιού, και η Φωκοσπηλιά, στον Κάβο του Μοσχονά, η οποία είναι καταφύγιο φώκιας.
* Τα πανηγύρια στο νησί είναι μεγάλο γεγονός και από αυτά, πέραν του Δεκαπενταύγουστου, ξεχωρίζει ο εορτασμός του Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου. Εκείνη την ημέρα, μετά την απογευματινή λειτουργία, ακολουθεί εκδήλωση στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας που βρίσκεται στον Σταυρό (πρωτεύουσα του νησιού), όπου στους επισκέπτες προσφέρεται φαγητό και κρασί, ενώ ακολουθεί γλέντι.
* Δοκιμάστε «σούβλη», κρέμα από σταρένιο αλεύρι, λάδι, νερό, αλάτι και ζάχαρη, την οποία έδιναν παλαιότερα στα μωρά λόγω της θρεπτικής της αξίας. Αλλά μην αμελήσετε και τα σπιτικά κατσικίσια τυριά, τα ζυμαρικά και την ρακή που ψήνεται τον Οκτώβριο και σερβίρεται με ξερά σύκα.
Χρήσιμα τηλέφωνα:
Αγροτικό Ιατρείο: 22850-51506
Κοινότητα: 22850-51600
Πώς θα πάτε: Με συχνά δρομολόγια της Blue Star, τα οποία το καλοκαίρι εκτελούνται τέσσερις φορές την εβδομάδα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Πού θα μείνετε: Στα Firoa studios, περίπου 150μ. από την κοντινότερη παραλία, με 55 ευρώ την βραδιά για ένα δίκλινο ή στα δωμάτια της Χρύσας Πρασίνου, εξίσου κοντά στην παραλία, με 40 ευρώ την βραδιά για ένα δίκλινο.
Σχοινούσα: Μυρωδιά από θάλασσα και σχίνο

Με έκταση μόλις 9 τ.χ. αλλά μόνιμο πληθυσμό περί τους 250 κατοίκους η πανέμορφη Σχοινούσα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα «μεγάλα» νησιά των Κυκλάδων. Γεωγραφικά το νησί τοποθετείται νότια της Νάξου και βορειοανατολικά της Ηρακλειάς. Παρά το μικρό της μέγεθος, η Σχοινούσα έχει δύο οικισμούς, τη Χώρα, χτισμένη σε ύψωμα στην ενδοχώρα του νησιού, και τη Μεσαριά που βρίσκεται νοτιότερα.
Highlights:
* Η Σχοινούσα ανήκει στην επαρχία της Νάξου και έχει τακτική συγκοινωνία από Πειραιά, με το ταξίδι ωστόσο να διαρκεί 7 – 8 ώρες. Εναλλακτικά, μπορείτε να βρεθείτε εκεί μέσω Νάξου με τον Σκοπελίτη. Το λιμάνι του νησιού, το Μερσίνι, θεωρείται ένα από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών σε όλο το Αιγαίο.
* Το νησί, παρά το μικρό του μέγεθος, φιλοξενεί συνολικά δεκαπέντε παραλίες. Κατά την περιήγηση στις ακρογιαλιές του νησιού, ξεκινώντας από το λιμάνι, θα συναντήσετε την παραλία Μερσίνι, την Τσιγκούρα, το Λιβάδι, τον Λιώλιο, την Ψιλή Άμμο, τον Αλμυρό, κ.α. Θα δυσκολευτείτε να επιλέξετε την καλύτερη.
* Στο παρελθόν η Σχοινούσα θεωρούνταν αγαπημένο κρησφύγετο πειρατών. Σε μία από τις πολλές ληστρικές επιδρομές τους, ένας από αυτούς επιχείρησε να ληστέψει το πανέμορφο εκκλησάκι της Παναγίας της Ακάθης, όμως αφού πυροβόλησε την εικόνα γλύστρησε, έπεσε και σκοτώθηκε. Από τότε η περιοχή ονομάστηκε «σπηλιά του Μανιάτη», με τα βράχια της να είναι κατάμαυρα. Όποιον και να ρωτήσετε στο νησί θα σας δείξει πώς να πάτε.
Χρήσιμα τηλέφωνα:
Γραμματεία Κοινότητας: 22850 71170
Πώς θα πάτε: Με συχνά δρομολόγια από τον Πειραιά, τα οποία εκτελεί η Blue Star –δείτε εδώ. Εναλλακτικά, μπορείτε να βρεθείτε στο νησί από τη Νάξο με τα πλοία Άρτεμις και Σκοπελίτης. Περισσότερες πληροφορίες θα πάρετε από το Λιμεναρχείο της Νάξου (τηλ. 22850-22300).
Πού θα μείνετε: Στα δωμάτια Μελτέμι με περιορισμένη ήδη διαθεσιμότητα για Αύγουστο και τιμή 50 ευρώ την βραδιά για ένα δίκλινο με πρωινό (τηλ. 22850 71947) ή στα Θολάρι Studios, στην παραλία και στην πόλη. Αυτά της παραλίας κοστίζουν 75 ευρώ την βραδιά για ένα δίκλινο (τηλ. 22850 71936).
Ηρακλειά: Ήρεμη δύναμη

Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτό το επιβλητικό ορεινό νησί, των 18 τ.χ., ανάμεσα στη Νάξο και την Ίο; Ένα νησί με πέτρα αλλά και βλάστηση και πολλά πηγαία νερά. Η Ηρακλειά διαθέτει δύο οικισμούς, τον Άγιο Γεώργιο που είναι και το λιμάνι, και την Χώρα, στα ορεινά, με την λιτή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Στον Άγιο Γεώργιο, μάλιστα, αξίζει να δείτε τα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου και να επισκεφθείτε τον ομώνυμο ναό που χρονολογείται από το 1834.
Highlights:
* Στο μικροσκοπικό αυτό νησί βρίσκεται το μεγαλύτερο σπήλαιο των Κυκλάδων, το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη, πλούσιο σε σταλακτίτες και στο εντυπωσιακό «σπηλαιόγαλα», μία σπάνια σταλαγμιτική ύλη σε υδαρή κατάσταση. Αξίζει να το επισκεφθείτε, έστω για να θαυμάσετε έξω από αυτό την περίβλεπτη θέα στην θάλασσα.
* Στο νησί δεν υπάρχουν τράπεζες, ούτε βενζινάδικο, ούτε οργανωμένο camping. Δεν κυκλοφορούν λεωφορεία ή ταξί, παρά ένα μικρό πουλμανάκι, για την διευκόλυνση της μεταφοράς από τον Αγ. Γεώργιο προς την Παναγία και την παραλία Τουρκοπήγαδου.
* Έχετε φουσκωτό; Αν ναι αξίζει να βρεθείτε στην παραλία Αλιμιά στα νοτιοδυτικά του νησιού, για μπάνιο και όχι μόνο. Εκεί θα δείτε μία μικρή σημαδούρα, η οποία εκ πρώτης δεν έχει λόγω ύπαρξης. Σταθείτε με το σκάφος από πάνω. Αφήστε το νερό να ηρεμήσει και… στον βυθό θα δείτε τον σκελετό γερμανικού μαχητικού αεροσκάφους που λέγεται πως έπεσε εκεί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το θέαμα είναι άκρως ανατριχιαστικό!
Χρήσιμα τηλέφωνα:
Κοινοτικό γραφείο: 22850-71545, 74184
Λιμεναρχείο Νάξου: 22850-22300
Πρώτες βοήθειες: 22850-71388
Πώς θα πάτε: Η Blue Star εκτελεί πολύ συχνά δρομολόγια από Πειραιά –δείτε εδώ. Ωστόσο, στο νησί μπορείτε να βρεθείτε και από τη Νάξο με τα πλοία Άρτεμις και Σκοπελίτης. Περισσότερες πληροφορίες θα πάρετε από το Λιμεναρχείο της Νάξου (τηλ. 22850-22300).
Πού θα μείνετε: Στο ξενοδοχείο Villa Zografos με τιμή 75 ευρώ την βραδιά για ένα δίκλινο (τηλ. 22850 71946) ή στο Aiolos Hotel με τιμή 75 ευρώ την βραδιά για ένα δίκλινο με πρωινό (τηλ. 22850 71233).
Θηρασιά: Με το βλέμμα στην Θήρα

Μια ανάσα κυριολεκτικά από την Σαντορίνη, η μικρούλα Θηρασιά «γεννήθηκε» από την προϊστορική μινωϊκή έκρηξη που την απέκοψε από την Στρογγύλη, μέρος της οποίας ήταν και η Σαντορίνη. Το νησάκι είναι πολύ διαφορετικό από την «μαμά» Σαντορίνη, αν και διατηρεί παρόμοια αρχιτεκτονική. Χώρα του είναι ο ορεινός Μανωλάς, από τον οποίο κανείς απολαμβάνει μαγευτική θέα στην Σαντορίνη. Εκεί θα βρείτε τα περισσότερα καταλύματα, καθώς και την μεγαλόπρεπη εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, το 1874.
Highlights:
* Η Θηρασιά, όπως και η Σαντορίνη, δεν διαθέτει αυτό που λέμε «παραδεισένιες» παραλίες. Οι περισσότερες είναι απότομες και βραχώδεις, εκτός από την μαύρη παραλία της Αγίας Ειρήνης, στο λιμάνι της Ρίβας. Λόγω της μορφολογίας και του μεγέθους της, όμως, προσφέρεται ιδανικά για πεζοπορία.
* Το ομορφότερο αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό του νησιού είναι οι διάσημες υπόσκαφες κατοικίες, οι οποίες είναι λαξευμένες οριζόντια στο συμπαγές ηφαιστειακό υλικό και με την προσθήκη ενός τοίχου γίνονται αυτόματα σπίτια. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στα χωριά Αγριλιά και Ποταμός.
* Το γραφικότερο σημείο του νησιού είναι αναμφίβολα ο Κόρφος, το παλιό λιμάνι του νησιού με τον ανεμόμυλο, τις ψαρόβαρκες και τα γραφικά ουζερί, όπου θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά. Αν τολμάτε επιχειρήστε μία βουτιά από ψηλά.
Χρήσιμα τηλέφωνα:
Λιμεναρχείο Θήρας: 22860-22239
Δημοτική Αρχή: 22860-29143
Πώς θα πάτε: Από την Σαντορίνη με καΐκι. Το λιμεναρχείο της Σαντορίνης θα σας δώσει περισσότερες πληροφορίες (τηλ. 22860-22239).
Πού θα μείνετε: Στο Oceanis Beach Hotel, το οποίο λειτουργεί με all inclusive πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, με κόστος ανά βραδιά για ένα δίκλινο τα 130 ευρώ. Πολύ πιο οικονομικά θα μείνετε στα ενοικιαζόμενα δωμάτια Zacharo με 30 ευρώ την βραδιά για ένα δίκλινο (τηλ. 22860 29102).
Νησιά ειδικού ενδιαφέροντος:

Δεσποτικό: Δυτικά της Αντίπαρου, τρία μικρά ακατοίκητα νησιά -το Δεσποτικό, το Τσιμιντήρι και το Στρογγυλό- αφενός παρουσιάζουν μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αφετέρου προτείνονται για όσους διαθέτουν ιδιωτικό πλεούμενο καθώς σχηματίζουν φανταστικούς κολπίσκους, οι οποίοι στον ορίζοντα θυμίζουν νορβηγικά φιορδ, με αβαθή, κρυστάλλινα νερά σε γαλαζοπράσινες αποχρώσεις. Ειδικά το Δεσποτικό και το Στρογγυλό είναι δύο νησιά με παρθένα φύση και προστατευμένα είδη. Για το λόγο αυτό περιλαμβάνονται στο δίκτυο Natura 2000.
Κέρος: Ορεινή, άγονη, χωρίς πηγές πόσιμου νερού, η Κέρος μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο σήμερα να κατοικηθεί, παρουσιάζει όμως ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς στην τοποθεσία Κάβος Δασκαλιού έχει εντοπισθεί πλήθος ευρημάτων που χρονολογούνται από την εποχή του Κυκλαδικού πολιτισμού. Ανασκαφές έχουν αποκαλύψει εκεί κυκλαδίτικα ειδώλια, τα οποία μαρτυρούν ότι στο παρελθόν το νησί κατοικούνταν. Κατά το παρελθόν το νησί έχει λεηλατηθεί επανειλημμένα από αρχαιοκάπηλους. Σήμερα, τα σημαντικότερα ευρήματα του νησιού φιλοξενούνται στο Μουσείο της Νάξου, ενώ δύο σημαντικά ειδώλια, ο αρπιστής και ο αυλητής εκτίθενται στον αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Γεωγραφικά το νησί τοποθετείται βορειοδυτικά της Αμοργού και προσεγγίζεται μόνο με ιδιωτικά μέσα ή την επιμίσθωση κάποιας βάρκας, συνήθως από το Κουφονήσι ή την Αμοργό.
Γυάρος: Ανατολικά της Κέας και βορειοδυτικά της Σύρου, η Γυάρος έχει μακρά και σημαντική ιστορία. Κατοικούνταν κατά την αρχαιότητα αλλά κατά τα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας, όπως ακριβώς λειτούργησε και μετά το 1930, κατά την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά. Στον Εμφύλιο Πόλεμο η Γυάρος χρησιμοποιήθηκε για ακόμα μία φορά ως φυλακή και εξορία, με τα κτίρια να έχουν χτιστεί από τους ίδιους τους κρατούμενους. Το 1967 οι φυλακές ξαναχρησιμοποιήθηκαν για τους πολιτικούς κρατούμενους από την δικτατορία του Απριλίου του ’67.

Σήμερα η προσέγγιση στο νησί σε απόσταση λιγότερη από 200μ. επισήμως απαγορεύεται. Έτσι, εκτός αν διαθέτετε ιδιωτικό πλεούμενο, νομίμως δε μπορείτε να πατήσετε στο νησί. Η Γυάρος έχει χαρακτηριστεί «ναυτικό οχυρό» και το Λιμεναρχείο Σύρου ασκεί αστυνομικό έλεγχο.
Μακρόνησος: Ανάμεσα στην Κέα και στο Λαύριο, η Μακρόνησος υπήρξε η «Ελένης νήσος» της αρχαιότητας, καθώς εκεί, σύμφωνα με την μυθολογία, αποβιβάστηκε η ωραία Ελένη όταν την απήγαγε ο Πάρις για την Τροία. Απόδειξη ότι το νησί κάποτε κατοικούνταν είναι το γεγονός ότι εκεί υπάρχει εγκατάσταση της νεώτερης νεολιθικής περιόδου (5η Χιλιετία π.Χ.), ενώ ο επισκέπτης θα βρει και δύο μικρούς ναΐσκους, οι οποίοι κτίστηκαν πάνω σε θεμέλια αρχαίων κτιρίων. Κατά την διάρκεια του Βαλκανικού πολέμου (1912 – 1913) στο νησί μεταφέρθηκαν αμέτρητοι Τούρκοι αιχμάλωτοι που έζησαν εκεί μέχρι την υπογραφή ειρήνης, ενώ δέκα χρόνια μετά, το νησί λειτούργησε ως λοιμοκαθαρτήριο προσφύγων -κυρίως Ποντίων- που έζησαν και πέθαναν εκεί υπό απάνθρωπες συνθήκες.
Στα μέσα του προηγούμενο αιώνα, μετά τον εμφύλιο, η Μακρόνησος χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας πολιτικών κρατουμένων. Το νησί στις μέρες μας παραμένει ακατοίκητο και προσεγγίζεται μόνο με ιδιωτικό πλεούμενο. Κάτοικοι του Λαυρίου επισκέπτονται τακτικά το νησί καθώς αυτό παρουσιάζει περιορισμένες δυνατότητες μελισσοκομίας