Κάθε πόλη και χωριό, κάθε γωνιά και περιοχή της Ελλάδας κρύβει αρκετές ομορφιές, παραδόσεις αλλά το κυριότερο, πεντανόστιμα φαγητά. Ενώ ο Βορράς με το Νότο συναγωνίζονται για την καλύτερη κουζίνα στη χώρα, η Κρήτη αποτελεί μια αστείρευτη πηγή συνταγών και γεύσεων που αξίζει να δοκιμάσετε.
Όσοι έχουν καταφέρει να επισκεφτούν αυτό το πανέμορφο νησί, σίγουρα θυμούνται τη φιλοξενία των ανθρώπων της Κρήτης και τις ατελείωτες ομορφιές των τοπίων της. Όμως, τα τοπικά εδέσματα, πιάτα και κεράσματα είναι εκείνα που κάνουν τη διαφορά.
Υπάρχουν τόσες πολλές γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσετε αλλά σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε τα εξής:
Χοχλιούς
Τα λαχταριστά σαλιγκάρια, που έχουν διχάσει τους επισκέπτες, αποτελούν την κορυφαία γαστριμαργική πρόταση της Κρήτης. Μπουρμπουριστοί, στιφάδο ή με τραχανά, οι χοχλιοί προσφέρονται σε διάφορα πιάτα. Ειδικά όταν γίνονται στο τηγάνι με αλάτι και δεντρολίβανο, θα αντιληφθείτε γιατί είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματα στο νησί.
Σιουφιχτά
Μπορείτε να έχετε δοκιμάσει διαφόρων ειδών ζυμαρικά, όμως τα σιουφιχτά της Κρήτης είναι ξεχωριστά. Βασισμένα σε τοπική συνταγή, σερβίρονται μόνα τους ή κοκκινιστά με μοσχαράκι, καθώς και με στάκα. Μια μπουκιά είναι ικανή να σας κάνει να ξεχάσετε την pasta μια για πάντα!
Γαμοπίλαφο
Σε αντίθεση με την κλασική συνταγή, το κρητικό γαμοπίλαφο ψήνεται μέσα στο ζουμί κρέατος από αρνί ή γίδα, για αυτό είναι και πιο γευστικό. Κατά παράδοση, σερβίρεται στους κρητικούς γάμους μαζί με λεμόνι και πιπέρι και ενθουσιάζει κάθε γευσιγνώστη.
Σφακιανόπιτα
Η γνωστή πίτα από τα Σφακιά αποτελεί μια ιδιαίτερη, λεπτή και τηγανισμένη πίτα, με γέμιση από μαλακό τυρί (ενίοτε ανθότυρο ή μυζήθρα) μαζί με μέλι. Συνήθως σερβίρεται μαζί με ρακή ή τσικουδιά και δε λείπει από κανένα παραδοσιακό καφενεία της Κρήτης.
Χανιώτικο Μπουρέκι
Με καταγωγή από τα Χανιά, όπως μαρτυρεί και η ονομασία του, το χανιώτικο μπουρέκι είναι must για κάθε επισκέπτη στην πόλη αλλά και στην Κρήτη γενικότερα. Περιλαμβάνει συνήθως κολοκυθάκια, πατάτες και φέτα που συνδυάζονται με μαεστρία στο πιάτο και δημιουργούν μια ελαφριά και άκρως καλοκαιρινή γευστική πρόταση.
Αντικρυστό
Το συγκεκριμένο πιάτο μπορεί να το ακούσετε από το στόμα κάθε φανατικού επισκέπτη της Κρήτης αλλά και από τους ίδιους τους Κρητικούς. Βασισμένο σε έναν παμπάλαιο τρόπο ψησίματος που συνηθιζόταν κυρίως στα χωριά του Ψηλορείτη, μεγάλο κομμάτια κρέατος από αρνί ή κατσίκι στερεώνονταν σε μεγάλες βέργες και σιγοψήνονταν για 5 – 6 ώρες στη φωτιά. Λόγω της μεγάλης διάρκειας, το κρέας «μελώνει» και δίνει αυτή την ακαταμάχητη γεύση.
Καλιτσούνια
Καμία εκδρομή στην Κρήτη δε θα είναι ολοκληρωμένη εάν δε δοκιμάσετε καλιτσούνια ή αλλιώς ανεβατά. Γεμάτα μυζήθρα, αυγά, ζάχαρη και κανέλα, είναι το απόλυτο γλύκισμα μετά το φαγητό όσο και ως μεζεδάκι με τη ρακή σε έναν καφενέ με θέα το ηλιοβασίλεμα του Αιγαίου.